30 Νοε 2018


Αξίζουμε μία πιο όμορφη πατρίδα

ΑΚΙΣ : Αλήθεια - Συνέπεια - Ευθύνη
 

Αξίζει να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία ομορφότερη πατρίδα, μία καλύτερη κοινωνία. Ας κάνουμε αρχή από τη γειτονιά μας, το χωριό μας, την πόλη μας, το νησί μας...

ΑΚΙΣ : Αλήθεια - Συνέπεια - Ευθύνη

Ο άνθρωπος είναι μάντης: Εκλογές μέσα στο 2019 «βλέπει» ο Μητσοτάκης

Επίσης τα Χριστούγεννα φέτος πέφτουν 25 Δεκέμβρη

Σπάνιες μαντικές ικανότητες φαίνεται ότι διαθέτει -εκτός όλων των άλλων χαρισμάτων του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που έδειξε προχωρώντας σε μία αποκάλυψη μεγατόνων.Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνώριζε λοιπόν, μέσα στο 2019 θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές. Ναι οι ίδιες εκλογές που είναι προγραμματισμένες με τη λήξη της τετραετίας, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2019. Αυτό είπε επί λέξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από την Πάτρα όπου βρίσκεται σήμερα, στέλνοντας «αδιάβαστους» επικοινωνιολόγους και πολιτικούς του αντιπάλους, με τη νέα ανεκδιήγητη γκάφα του.
«Μέσα στο 2019 είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εθνικές εκλογές και πιστεύω ότι θα γίνει πράξη το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία, με περισσότερο χαμόγελο, με περισσότερη αυτοπεποίθηση», ήταν τα ακριβή του λόγια.
Υ.Γ. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζει, συνήθως μετά τον Γενάρη έρχεται ο Φλεβάρης, οι εποχές έχουν από τρεις μήνες και μετά τη λήξη μίας τετραετίας διακυβέρνησης ακολουθούν εκλογές.


ΣΑΜΙΑΚΑ
Το «Παναγία Μεγαλόχαρη» θα συνδέει Φούρνους-Ικαρία-Σάμο

Kαθελκύστηκε το πλοίο  Ε/Γ-Ο/Γ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ, που θα συνδέει ενδο-νησιωτικά το νομό Σάμου. Οι ανάγκες των νησιωτών αναμένεται να ικανοποιούνται αποτελεσματικότερα μετά τον ολικό ανασχεδιασμό, αφού το συγκεκριμένο πλοίο έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα (μπορεί να πάρει περισσότερα από 14 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του απορριμματοφόρο του δήμου και κάποια φορτηγά).
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η δρομολόγησή του αφού ολοκληρώνονται και οι απαραίτητες γραφειοκρατικές πιστοποιήσεις του.
Τα δρομολόγια αυτά σε συνδυασμό με την ικανότητα και χωρητικότητα του πλοίου αυτού, αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά τις απαραίτητες μετακινήσεις των κατοίκων του νομού Σάμου


ΣΑΜΙΑΚΑ
Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Διακοπές ηλεκτροδότησης έχει προγραμματίσει ο ΔΕΔΔΗΕ για σήμερα Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου , σε περιοχές του Δήμου Σάμου.
30/11/2018 14:00        30/11/2018 14:30        ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΩΝ      Περιοχές Φουρνιώτικο ρέμα, Γριβελαίοι, Άγιος Γεώργιος και Βλαχάτες στο Καρλόβασι                                                                                            
Συντήρηση                                                                                                                                                                                                                 
03/12/2018 08:00        03/12/2018 14:30        ΒΑΘΕΟΣ        Οι περιοχές Μάνα Κοκκαρίου και Τσαμαδού, το Αντλιοστάσιο Μάνας και το Θερμοκήπιο Αμυρσώνη και Αγροτικό Ιατρείο Κοκκαρίου.                            
Κατασκευές                                                                                                                           
04/12/2018 08:00        04/12/2018 14:30        ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ       Η περιοχή Πούντες Πυθαγορείου (Ξενοδοχεία Πρωτέας, Πούντες, Βαρβαδούκας και γύρω περιοχή)
και τμήμα της περιοχής Μεσοκάμπου (Σιδερένιο Γεφύρι, κατάστημα Ζαρμπάνης, Αϊλάρι, Αντλιοστάσιο).
Κατασκευές                                                                                                                                                                                                               
05/12/2018 08:00        05/12/2018 14:30        ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ          Τα χωριά Μαυρατζαίοι και Κουμαραδαίοι.                                                                                                                        


ΣΑΜΟΣ
«Κλείδωσε» επίσημα η υποψηφιότητα του Πάρη Παπαγεωργίου για τον δήμο Σάμου

Η ΝΟΔΕ Σάμου θα στηρίξει τον Πάρη Παπαγεωργίου για τον δήμο Σάμου.
Σημειώνεται ότι Πάρης Παπαγεωργίου είναι αντιδήμαρχος Σάμου, ενώ εδώ και καιρό συζητείται το όνομα του, για την διεκδίκηση του δήμου στις προσέχεις αυτοδιοικητικές εκλογες.
Το όνομα του κ. Παπαγεωργίου ήταν το μοναδικό στο τραπέζι στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Σάμου.
Φτάνει τώρα να δούμε αν θα δεχθεί ο κ. Παπαγεωργίου να τεθεί επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος Σάμου.

ΣΑΜΙΑΚΑ

«Φρεάτια ερμητικά 

κλειστά»

Published
  
on
 
Η έντονη βροχόπτωση, διάρκειας περίπου μιας ώρας  αρκεί  να 
προκαλέσει έντονα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.
 Αρκετοί δρόμοι πλημμυρίζουν.
Ο καθαρισμός θα έπρεπε γίνεται σε όλο το μήκος των αγωγών έτσι ώστε
 με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα
 από το φρακάρισμα των απορριμμάτων και και άλλων φερτών υλικών,
που παρατηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μια άλλη μέρα με πολύ βροχή ,το πρόβλημα θα ξανά υπάρξει, 
η καταστροφή θα ξαναγίνει και φυσικά οι υπεύθυνοι θα δίνουν κουράγιο
 σ’ αυτούς που θα πάθουν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Σε σημερινή αυτοψία του Samos24 στη περιοχή των προσφυγικών 
μέχρι το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, το 40% των φρεατίων ήταν
 σφραγισμένα


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ
Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 

Με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής και μετά από εισήγηση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2018, ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και της επαναφοράς τους στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν. Επίσης, πρότεινε στην κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων.
Ακολουθεί το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου:

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά βασική προϋπόθεση επιβίωσης και ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας προσδιορίζει ανάλογα με τα ποσοστά στα οποία κυμαίνεται το κόστος από τις πιο μικρές αγορές αγαθών πρώτης ανάγκης, μέχρι και την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων και η όποια αύξηση του δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με κανένα  μέτρο ή παροχή.

Έχει καταστεί σαφές από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς στο σύνολο τους ότι η άσκηση φορολογικής πολιτικής, μέρος της οποίας είναι ο καθορισμός των ποσοστών των συντελεστών ΦΠΑ, είναι ευθύνη των Ελληνικών Αρχών.
Δεν μπορεί κανείς και δεν δικαιούται να κλείνει τα μάτια μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα που αποτυπώνεται τόσο στην καθημερινότητα και στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των νησιών, όσο και στο γενικότερο οικονομικό γίγνεσθαι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις συνθήκες που η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει.
Υπό αυτά τα δεδομένα αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση της Κυβέρνησης και της Πολιτείας προς τους νησιώτες η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ όπου υπάρχει, καθώς και η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που ήδη καταργήθηκαν.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Ευρωπαϊκά δεδομένα επιτρέπουν την θέσπιση και ειδικών φορολογικών καθεστώτων ακόμη και μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ, θέτουμε και πάλι την πρόταση και ζητάμε από την κυβέρνηση την εφαρμογή καθεστώτος μηδενικών συντελεστών ΦΠΑ για τα μικρά νησιά, δηλαδή τα νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 1.500 κατοίκων».


Γιατί ο Άγιος Ανδρέας ονομάζεται και Τρυποτηγανάς

agiosantreas2018_1

Ο Άγιος Ανδρέας, ονομάζεται επίσης,  και Τρυποτηγανάς, επειδή -καθώς έλεγαν οι παλιότεροι- τρυπούσε τα τηγάνια όσων δεν έκαναν τηγανίτες την ημέρα της γιορτής του.

Δεν είναι και παράξενο που η μέρα τούτη συνδυάστηκε με τηγανητές λιχουδιές, καθώς είναι μέρα γιορτινή που πέφτει σε περίοδο νηστείας και μάλιστα σε μια εποχή που βγαίνει το πρώτο λάδι της χρονιάς.

Στην Κρήτη, άλλωστε, με το πρώτο λάδι -όπως και με το τελευταίο- συνήθιζαν να φτιάχνουν λουκουμάδες και κουταλίτες για να γλυκαθούν και να το εγκαινιάσουν!

Όπως σημειώνει ο Νίκος Ψιλάκης («Λαϊκές τελετουργίες στην Κρήτη», εκδόσεις Καρμανωρ) πως «Όποιος αρκείται στην ανάγνωση των συναξαρικών πηγών ίσως να μην κατανοήσει ποτέ γιατί συνδέθηκε με τα τηγάνια και τις τηγανίτες ο πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού, ο ψαράς από τη Βησθαϊδά, που «όργωσε» τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διδάσκοντας το λόγο του Διδασκάλου του. Θα το κατανοήσει μόνον αν θυμηθεί τους ειδικούς διαιτολογικούς κανόνες που ισχύουν κατά τις περιόδους των τεσσαρακοστών (η εορτή του Αγίου Ανδρέα πέφτει μέσα στη σαρακοστή των Χριστουγέννων) και αν παράλληλα παρακολουθήσει τη ζωή των αγροτικών κοινωνιών του ελληνικού χώρου, που αυτήν την περίοδο καταπιάνονται με την (κοπιώδη) συλλογή του ελαιοκάρπου.»

Και συνεχίζει: «….Στα τέλη του μήνα, όμως, έπρεπε να έχουν αλεστεί οι πρώτες ελιές και να έχει φτάσει στο κάθε σπιτικό το καινούριο λάδι. Το τηγάνισμα κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου Ανδρέα (ή την παραμονή) έπρεπε να γίνει με λάδι από την καινούρια σοδειά. Η χρησιμοποίηση του καινούριου ελαιολάδου ενσωμάτωνε μια ιδιαίτερη τελετουργία. Συχνά έχυναν το λάδι στο τηγάνι σταυρωτά λέγοντας μιαν ευχή, όπως «καλοκατάλυτο» ή «και του χρόνου». Πιθανότατα πρόκειται για απήχηση των απαρχών, της συνήθειας να μοιράζονται οι πρώτοι καρποί της σοδειάς ή να προσφέρονται στους θεούς.

Οι απαρχές του ελαίου είναι ένα από τα πιο συγκινητικά έθιμα των ελαιοπαραγωγικών περιοχών της Κρήτης. Στη Μεσαρά τ«το πρώτο λάδι της χρονιάς δεν πήγαινε στο σπίτι, αν δεν σταματούσε εκείνος που το μετέφερε στην εκκλησία και να ανάψει με αυτό καντήλια…». Στο Λάστρο Σητείας «από το πρώτο λάδι πήγαιναν οπωσδήποτε ένα μπουκάλι ή ένα μίστατο, ανάλογα με το τί μπορούσε ο καθένας, στην εκκλησία. Το μίστατο ήταν σταμνί με πλατύ στόμιο και έβαζε εφτά οκάδες λάδι. …..Με το πρώτο λάδι έπρεπε να ανάψουν και το καντήλι του κάθε σπιτικού στο εικονοστάσι.»

Εκτός από τις προσφορές στη θεότητα, το έθιμο απαιτούσε «μοίρασμα» των αγαθών που είχε στείλει η θεία ευλογία. Και ως καταλληλότερη μέρα γι’αυτό θεωρήθηκε η 30η Νοεμβρίου:

«πάσαι αι οικοδέσποιναι αφ’ εσπέρας της εορτής ταύτης, ή και την πρωϊαν κατασκευάζουν τηγανίτας ή μελομακαρόνες κτλ. Όστις δε δεν κάνει τοιούτους, τρυπά το τηγάνιόν του ο άγιος, όθεν και τρυποτηγανάς επικαλείται…»

«Του Άι Αντρέα όποια γυναίκα δεν ψήσει τηγανίτους θα τρυπήσει το τηγάνι…»

Στις περιοχές όπου παρασκεύαζαν τηγανίτες φρόντιζαν να προσφέρουν από ένα πιάτο σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και, κυρίως, σε σπίτια που είχαν ανάγκη ή που δεν είχαν ελαιώνες. Η συνήθεια αυτή αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές απηχήσεις των εθιμικών απαρχών. Το ίδιο ακριβώς γίνεται σε πολλές περιοχές του ελληνικού χώρου με το πρώτο ψωμί της χρονιάς…..»

Αντίστοιχα καταγράφει κι ο Βασίλης Λαμνάτος («Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας»):

«Στις καλομέρες του Νοέμβρη γίνεται και το μάζεμα των ελιών, που θα δώσουν το πρωτολάδι κι απ’αυτό θα στείλουν οι νοικοκυραίοι ένα μπουκάλι στην εκκλησιά για το άναμμα των καντηλιών και για την ευλογία του παπά. Με το πρωτολάδι οι νοικοκυρές θα φτιάξουν πάλι και τηγανίτες και γλυκά, συνήθως χαλβά, για να τα μοιράσουν στη γειτονιά και σ’αυτούς που δεν έχουν λάδι. Θα τους δώσουν κιόλας και λίγο σ’ένα μπουκάλι, για να φτιάξουν καμιά λαχανόπιτα, να φάνε και να ευχηθούν και «του χρόνου πιότερο» ή «και του χρόνου να μην το χαρούν τα κιούπια».»

Ο λαογράφος μας Δημήτρης Λουκάτος («Φθινοπωρινά»), μάλλον παραβλέπει το ρόλο της αγροτικής/ελαιοπαραγωγικής ζωής καθώς και της θρησκευτικής (σαρακοστή, νηστεία) σε τούτο το έθιμο και κάπως αόριστα αναφέρει πως «ίσως και στις δικές μας λουκουμάδες να κρύβεται κάποια μαγικοθρησκευτική (και εξευμενιστική) προφύλαξη για τη σπορά, με εκπρόσωπο τον άγιο Ανδρέα, που έλαχε να «κλείνει» την όλη φθινοπωρινή περίοδο.» Και συνεχίζει γράφοντας πως «παραδίδεται, για τα παλαιότερα χρόνια των Πατρών, ότι συνήθιζαν να φτιάχνουν την παραμονή της γιορτής του αγίου Ανδρέα και «λαχανόπιτες», από τις οποίες έστελναν και στην εκκλησιά, για να μοιραστούν στους φτωχούς (εξευμενιστικό κι αυτό και ίσως νεκρολατρευτικό έθιμο των «πλακούντων»)».

Ο Λουκάτος καταγράφει, επίσης, πως τη μέρα αυτή «Κάτι που θυμίζει τα πολυσπόρια της γιορτής των Εισοδίων (δηλ. της ίδιας αγροτικής περιόδου) είναι αυτό που γίνεται στην Ήπειρο, να βράζουν καλαμπόκι («Αντριλούσια» ή «μπόλια») και να τα πηγαίνουν στην εκκλησιά να ευλογηθούν, ώστε ύστερα να τα μοιράσουν, για το καλό της χρονιάς, στον κόσμο. Στη Θράκη, έβραζαν επίσης, την ημέρα του Αγ. Αντρέα, σιτάρι με ζάχαρη, σταφίδες κλπ. (δηλ. πανηγυρικά κόλλυβα) και τα μοίραζαν στον κόσμο. Στην Ακαρνανία έβραζαν (και βράζουν ακόμα) πραγματικά «πολυσπόρια», όπως της Παναγιάς, το ίδιο δε και στη Θεσσαλία, όπου τώρα τα λένε «Αντραλούσια». Όλα αυτά δείχνουν μαγικο-παραγωγικές ενέργειες της εποχής (τέλος σποράς, αναμονή της βλαστικής γονιμοποίησης)….»

Ίσως τούτα τα πολυσπόρια να τα συνήθιζαν κυρίως σε μη ιδιαιτέρως ελαιοπαραγωγικές κοινωνίες, σε κοινωνίες που παρήγαγαν όσπρια και σιτηρά, καθώς ο Νοέμβριος είναι μήνας σποράς τούτων και ο Άγιος Αντρέας είχε τη φήμη, λόγω παρετυμολογίας του ονόματός του (Ανδρέας, ανδρείος, αντρειεύω) πως «αντρειεύει» το κρύο, την νύχτα (τη μεγαλώνει) και τα σπαρτά (τα μεγαλώνει, τ’αυξάνει). Αναφέρει ο Γεώργιος Μέγας («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας») πως «Για να ενισχύσουν την αύξηση των σπαρτών και την καρποφορία, οι γεωργοί βράζουν, όπως και κατά τα Εισόδια της Θεοτόκου, πολυσπόρια (καλαμπόκι και στάρι μαζί) και «τα πάνε στην εκκλησία και τα διαβάζει ο παπάς’ τό ‘χουν σε καλό, όπως λέγουν, να τα βλογήσει ο Θεός, να γίνουν περισσότερα παρέκεια. Τα μοιράζουν στα σπίτια, για ν’ αντρειωθούν τα σπαρτά.» (Ήπειρος).

Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πάλι fake news: Τι πραγματικά είπε ο Τσίπρας στο Μάτι για τα 2.000


Πάλι fake news: Τι πραγματικά είπε ο Τσίπρας στο Μάτι για τα 2.000
 
2
 
 
0
Google +
 
0
 
 
0
Reddit
 
0
SUpon
 
0
 
0
Τα fake news με τα 2.000 ευρώ που είπε ο Τσίπρας στο Μάτι έκανε το γύρο του διαδικτύου και το αξιοποιούν όλα τα στελέχη της Ν.Δ., Σίμος Κεδίκογλου, Ανδρέας Οικονόμου και του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος στα πάνελ των καναλιών, όμως ήταν μια φράση αποκομμένη από μια συνολικότερη κουβέντα όπου ο Πρωθυπουργός εξηγούσε την αναγκαιότητα της στήριξης της πυρόπληκτης περιοχής με υποδομές που λείπουν, όπως το νοσοκομείο που θα χτιστεί με τη βοήθεια της Κύπρου.
Το βίντεο αναπαρήγαγε η γνωστή επικοινωνιακή διαδικτυακή ομάδα της ΝΔ, «Ομάδα Αλήθειας» και παίχτηκε από γνωστά αντικυβερνητικά sites και από το ΣΚΑΙ.
Το εν λόγω απόσπασμα, «κομμένο» και «ραμμένο» στα σημεία που βολεύει τη «γαλάζια» προπαγάνδα, δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα να απευθύνεται σε μία πυρόπληκτη της περιοχής, λεγόντάς της πως δεν θα σωθεί αν έπαιρνε 2.000 ευρώ και πως «θα τα σπατάλαγε».
Η συζήτηση όμως εκείνη την ώρα ήταν το γιατί είναι προτιμότερο τα χρήματα αυτά (που δίνει η Κύπρος) να μην «σπάσουν» σε επιδόματα π.χ. των 2.000 ευρώ στους κατοίκους, αλλά να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υποδομών που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην περιοχή, κάτι στο οποίο, οι κάτοικοι το βρήκαν λογικά και συμφώνησαν.
Όταν δεν υπάρχουν επιχειρήματα η καταφυγή στα fake news είναι μόνιμη όμως όλοι γνωρίζουν ότι το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια.
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βρέθηκε το δαχτυλίδι του Πόντιου Πιλάτου με επιγραφή στα ελληνικά;


Βρέθηκε το δαχτυλίδι του Πόντιου Πιλάτου με επιγραφή στα ελληνικά;
 
1
 
 
1
Google +
 
0
 
 
0
Reddit
 
0
SUpon
 
1
 
0
Διαβάστε σχετικά για ΑρχαιολογίαΒηθλεέμΙουδαίαΙσραήλ,
Δαχτυλίδι που είχε βρεθεί πριν από 50 χρόνια στην Δυτική Όχθη της Βηθλεέμ, πιθανόν να ανήκε στον Πόντιο Πιλάτο, καθώς αποκρυπτογραφήθηκε η επιγραφή του που είναι γραμμένη στα ελληνικά και φέρει το όνομα του Ρωμαίου έπαρχου, ο οποίος καταδίκασε σε θάνατο τον Ιησού Χριστό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκε στις αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν υπό τον καθηγητή Γκίντεον Φόρστερ (Gideon Forster) του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, λίγο μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1968-69, ως μέρος των προετοιμασιών για να ανοίξει ο χώρος στους επισκέπτες.
Το χάλκινο δαχτυλίδι ήταν ένα από τα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν τότε.
Το διάσημο όνομα αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν ύστερα από καθολικό καθαρισμό φωτογραφήθηκε με τη χρήση ειδικής κάμερας στα εργαστήρια της υπηρεσίας Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.
Η επιγραφή στο δαχτυλίδι, το οποίο φαίνεται ότι ήταν σφραγιστικό, περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγγείου κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος».
Ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο 5ος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας και πιθανότατα ο πιο σημαντικός.
Κυβέρνησε από το 26 ως το 36 μ.Χ., αν και κάποιοι λένε από το 19 μ.Χ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται δηλώσεις του καθηγητή Ντάνι Σουάρτζ (Danny Schwartz), το όνομα ήταν σπάνιο στο Ισραήλ την εποχή εκείνη.
«Δεν γνωρίζω κανέναν με το όνομα αυτό από εκείνη την περίοδο και το δαχτυλίδι δείχνει ότι ήταν ένα πρόσωπο με κύρος και πλούτο», δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα.
Το δαχτυλίδι είναι απλό, γι’ αυτό και οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιούνταν από τον κυβερνήτη για τις καθημερινές εργασίες του ή ανήκε σε έναν από τους αξιωματούχους του ή σε κάποιον από το δικαστήριό του, ο οποίος το χρησιμοποιούσε για να υπογράφει με το όνομά του.
Σύμφωνα, δε, με την Haaretz, υπάρχει ένα ακόμα αρχαιολογικό εύρημα στο Ισραήλ που φέρει το όνομα Πιλάτος και το οποίο επίσης αποδίδεται στον διάσημο Ρωμαίο κυβερνήτη.
Επιπλέον, τη δεκαετία του 1960, ο καθηγητής Φόρστερ βρήκε μια πέτρα με χαραγμένο πάνω της το όνομα αυτό.