31 Ιαν 2019



Σταματης Κραουνάκης: "Έζησα την εποχή που μοιράζανε τις μίζες 50-50 !... Γι αυτο μην ξαναδω και μην ξανακούσω τις μαλακίες που γραφετε και λέτε για τον Παύλο Πολάκη. Τον λατρέυω και θα ήμουν μαζί του σε όποιον κόμμα κι αν ήταν. Μου πάει ο Παύλος Πολάκης. Πως να το πω..."


Η Κρίση των Ιμίων

Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.
Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.
Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.
Το επεισόδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των ελληνο- τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, που εμφανίσθηκαν δυναμικά στο προσκήνιο μετά τη Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά της με τη γείτονα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ η Τουρκία θέτει τα θέματα του εναερίου χώρου (αναγνωρίζει 6 και όχι 10 μίλια), του FIR Αθηνών, της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αιγαίου και με την κρίση των Ιμίων το καθεστώς κάποιων βραχονησίδων («Γκρίζες Ζώνες»).
Τα Ίμια (Καρντάκ στα τουρκικά) είναι δύο μικρές ακατοίκητες βραχονησίδες μεταξύ του νησιωτικού συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και των νοτιοδυτικών ακτών της Τουρκίας. Απέχουν 3,8 ναυτικά μίλια από το Μποντρούμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας, 5,5 ν.μ. από την Κάλυμνο και 2,5 ν.μ. από το πλησιέστερο ελληνικό έδαφος, τη βραχονησίδα Καλόλιμνος.
Τα Ίμια παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων, ακολουθώντας την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το Τουρκικό κράτος είχε αποδεχτεί το καθεστώς επικυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά αυτά. Η αμφισβήτηση της ελληνικότητας των Ιμίων ξεκίνησε από ένα ναυτικό ατύχημα που συνέβη στις 25 Δεκεμβρίου 1995. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εφαρμόσουν για την περίσταση τη δική τους ερμηνεία στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), με την οποία είχαν παραχωρηθεί τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία στο σύνολό τους και όχι ονομαστικά, και να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία κάποιων βραχονησίδων.

Το Χρονικό της Κρίσης

25 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Ο πλοίαρχός του αρνείται βοήθεια από το Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.
26 Δεκεμβρίου 1995: Το Λιμεναρχείο Καλύμνου ενημερώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό με τη σειρά του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν δεν παρέμβει ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδυνεύσει.
27 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε θέμα γενικότερα.
28 Δεκεμβρίου 1995: Δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκολλούν το τουρκικό φορτηγό και το οδηγούν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Το πρωί της ίδιας μέρας ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος συντρίβεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Λέσβου, ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά. Με ελληνική βοήθεια, ο τούρκος πιλότος διασώζεται.
29 Δεκεμβρίου 1995: Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκμεταλλεύεται την κατάσταση και επιδίδει ρηματική διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, στην οποία αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρισμένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπουντρούμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
9 Ιανουαρίου 1996: Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απαντά με καθυστέρηση, απορρίπτοντας τη διακοίνωση.
15 Ιανουαρίου 1996: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, που νοσηλεύεται στο «Ωνάσειο».
16 Ιανουαρίου 1996: Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιλαμβανόμενο το παιγνίδι των Τούρκων και ζητά αυξημένα μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή των Ιμίων από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
19 Ιανουαρίου 1996: Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.
26 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός της αμφισβήτησης της ελληνικότητας των Ιμίων, υψώνει την ελληνική σημαία σε ένα από τα δύο νησιά, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού. Θα κατηγορηθεί αργότερα από τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ ότι ήταν αυτός που έριξε λάδι στη φωτιά.
27 Ιανουαρίου 1996: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της «Χουριέτ».
28 Ιανουαρίου 1996: Το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει την ελληνική. Το βράδυ έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά. Η πολιτική εντολή προς τους έλληνες στρατιωτικούς είναι να αποφευχθεί κάθε κλιμάκωση της έντασης.
29 Ιανουαρίου 1996: Ο νέος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, στέλνει μήνυμα προς τη Τουρκία, ότι σε οποιαδήποτε πρόκληση η Ελλάδα θα αντιδράσει άμεσα και δυναμικά. Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητά διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου. Τουρκικά πολεμικά παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησιάζουν τα Ίμια. Γίνονται διαβήματα από την Ελλάδα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.
30 Ιανουαρίου 1996: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι και της σημαίας).
31 Ιανουαρίου 1996
00:00 Συγκαλείται σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, φθάνει καθυστερημένα, επειδή παίρνει μέρος σε τηλεοπτική εκπομπή.
01:40 Στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια.
04:30 Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.
04:50 Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν. Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη άποψη του ελληνικού κράτους ήταν ότι το σκάφος κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου. Ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι το γεγονός αποκρύφθηκε, προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο.
06:00 Οι αμερικανοί διά του Υφυπουργού Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ επιβάλλουν και στις δύο πλευρές τη θέληση τους. «No ships, no troops, no flags» διαμηνύουν ή σε πιο κομψή διπλωματική γλώσσα να ισχύσει το status quo ante. Μέχρι το μεσημέρι της 31ης Ιανουαρίου 1996 τα πλοία, οι στρατιώτες και οι σημαίες είχαν αποσυρθεί από τα Ίμια.
Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες ως προς το καθεστώς των νησιών. Ωστόσο, έδωσε αφορμή στην Τουρκία να θέσει ζήτημα «Γκρίζων Ζωνών» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας σε αρκετά νησιά και να θέσει ένα ακόμη θέμα στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Παρόλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ύπαρξη τέτοιου θέματος, επικαλούμενη τις διεθνείς συνθήκες.
Τα γεγονότα στα Ίμια κλόνισαν την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, ειδικά όταν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς για τον καταλυτικό τους ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης.

ΕΙΠΕ...

Μοιάζω σαν το παιδάκι που με το κουβαδάκι του κουβαλάει νερό στην ακρογιαλιά.
Άιζαακ Νιούτον
Άιζαακ Νιούτον
Γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ισαάκ Νεύτων, αγγλοεβραίος φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος. Διατύπωσε θεωρία για τη σωματιδιακή φύση του φωτός και ανακάλυψε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης . Ανακάλυψε ακόμη τη σχέση μεταξύ χρώματος και διασποράςτου φωτός, ανέπτυξε κατοπτρικό τηλεσκόπιο και μελέτησε τους φερώνυμους δακτυλίους στην οπτική. Το κύριο σύγγραμμά του στον τομέα της δυναμικής και της αστρονομίας με τίτλο «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας» , δημοσιεύτηκε το 1687, ενώ η «Οπτική» το 1704. Στα μαθηματικά εισήγαγετο διωνυμικό θεώρημα και διατύπωσε τους κανόνες του λογισμού τον οποίο αργότερα μορφοποίησε ο Λάιμπνιτζ.

Άγιοι Κύρος, Ιωάννης, Αθανασία, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία

Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 31 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Κύρος, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία.
Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Ασκήτευσαν και οι δυο σε μοναστήρι του Αραβικού Κόλπου και  θεράπευαν δωρεάν οποιονδήποτε πάσχοντα έφθανε στο ασκητήριό τους. Ήσαν δηλαδή Ανάργυροι.
Όταν κάποτε πληροφορήθηκαν ότι σε κάποια πόλη οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν μία χήρα γυναίκα, την Αθανασία, και τις τρεις θυγατέρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία, με σκοπό να τις βασανίσουν, έφθασαν άφοβα στον τόπο του μαρτυρίου τους για να τις εμψυχώσουν. Τότε, οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν τον Κύρο και τον Ιωάννη και τους αποκεφάλισαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες, επί Διοκλητιανού (284-305).

Απολυτίκιο

Ως Αθλοφόροι ευκλεείς του Σωτήρος, και ιατήρες των ψυχών και σωμάτων, Ανάργυροι εκλάμπετε εν πάση τη γη, νόσων μεν ιώμενοι, ανωδύνως τα βάρη, χάριν δε πορίζαντες, τοις βοώαιν απαύστως χαίρετε κρήναι θείων δωρεών, Κύρε θεόφρον, και Ιωάννη ένδοξε.

«Αντιδεξιά» ανταρσία στο ΚΙΝΑΛ με παραιτήσεις 108 στελεχών - Όλα τα ονόματα

Η Φώφη Γεννηματά
Η Φώφη Γεννηματά
 Υποστηρίζουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να αποκτήσει σαφές προοδευτικό στίγµα
Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2019 16:16
Φρένο στις αναταράξεις και στις δεκάδες αποχωρήσεις µελών και φίλων από το Κίνηµα Αλλαγής επιχειρεί να βάλει η Χαριλάου Τρικούπη, επενδύοντας σε ασκήσεις ενδοοικογενειακής ισορροπίας και κινήσεις συσπείρωσης των δυνάµεών της στον «δύσβατο» δρόµο προς τις εκλογές.
Πρώτος σταθµός για την αποσαφήνιση του τοπίου είναι εκ των πραγµάτων το Συνέδριο του Μαρτίου, ωστόσο η µάχη, όπως λένε έµπειρα στελέχη, δίνεται και κρίνεται σε καθηµερινή βάση. Εκτός από τις «Πρέσπες» που έφεραν τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και τις... εκκρεµείς υποθέσεις σχετικά µε τη διάταξη µάχης των κορυφαίων στελεχών στα υπό κατάρτιση ψηφοδέλτια, έντονο προβληµατισµό προκαλεί το γεγονός δεκάδων αποχωρήσεων από το Κίνηµα Αλλαγής. Πρόκειται για στελέχη, µέλη και φίλους του Κινήµατος Αλλαγής που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τα οποία συµµετείχαν ενεργά στην εκλογή ηγεσίας από τη βάση της παράταξης τον Νοέµβριο του 2017.
Μέχρι στιγµής έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους στον γραµµατέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, 108 µέλη από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως την Αττική, τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, τους Νοµούς Κορινθίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας. Ο κύριος λόγος της παραίτησής τους είναι, όπως οι περισσότεροι υποστηρίζουν, ότι το Κίνηµα Αλλαγής δεν κατάφερε να αποκτήσει σαφές προοδευτικό στίγµα και να πείσει ότι στρατηγικός αντίπαλός του είναι η Νέα ∆ηµοκρατία.
Ενδεικτική είναι η επιστολή παραίτησης του αναπληρωτή γραµµατέα Ερευνας, Καινοτοµίας και Ψηφιακής Οικονοµίας, Λάµπρου Ρώσση, ο οποίος ανέφερε µεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι «δεν γίνεται να ανεχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος το σφιχταγκάλιασµα µε τον Μητσοτάκη και τον νεοφιλελευθερισµό. ∆εν γίνεται να ανεχθεί ακόµη και τις ίδιες ανακοινώσεις µε τη Ν∆. ∆εν γίνεται να ανεχθεί ένας προοδευτικός άνθρωπος τα καλά λόγια του Αδωνη και των ακροδεξιών της Ν∆. Το εγχείρηµα του ΚΙΝΑΛ απέτυχε γιατί ταυτίστηκε µε τον δεξιό κατήφορο».
Παραιτήσεις
Παραιτήσεις µέχρι στιγµής έχουν υποβάλει στη Χαριλάου Τρικούπη, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι εξής: Λάµπρος Ρώσσης, Αγγελος Αγραφιώτης, Ευθυµία Ψωινού, Νίκος Λαµπρακούλης, Σοφία Λαµπαδάρη, Γεωργία Πολαναγνωστάκη, Μάρκος Ρώσσης, Ελένη Ιωαννίδου, Γεράσιµος Ραυτόπουλος, ∆ιονύσιος Ψωινός, Αναστασία Ραυτοπούλου, Αννα Στεργιοπούλου, Χριστίνα Κουτσουρή, Γιώργος Καλαϊτζίδης, Παναγιώτα Ψωµά, Ζωή Ραυτοπούλου, Χαραλαµπία Ψωµά, Μαρία Καµπουράκη, Παρασκευή Γκοτσοπούλου, ∆ιονύσης Γιαννάτος, Μάρκος Παχής, Βασιλική Ψωµά, Ανδρέας Παχής, Μαγδαληνή Πέτρου, Γιάννα ∆ηµάκου, Ελένη Τσώρα, Χαρούλα Ιωάννου, Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, Κων/νος Γκολφινόπουλος, Ειρήνη Παχή, Ιωάννα Χατζηβασιλείου, Ανδριάνα Ιωάννου, Βασίλειος Χατζηβασιλείου, Ευγενία Ιωάννου, Καλλιόπη Κουµεντάκου, Ελένη Ρώσση, Θεοδώρα Ιωάννου, Γεώργιος Κύρος, Ευγενία Ιωάννου, Παύλος Λαζαρίδης, Γεωργία Παπαγεωργίου, Νικόλαος Μητρόπουλος, Θανάσης Μάντης, Χρυσούλα Μάντη, Σπυρίδων Ρώσσης, Σωτήρης Μελιγγάκος, Πολυξένη Εξαρχάκου, Γεώργιος Κολοκυθάς, Κων/νος Τσιούρης, Βαρβάρα Ανδρεαδάκη, Αλέκος Τζίµας, Κω/νος Ιωάννου, Νίκος Βασδέκης, Κων/νος Μόσχος, Μαρία Ανδρεαδάκη, Γεώργιος Κουτσιουµάρης, Βασίλειος Κουτσιουµάρης, Παναγιώτης Γκολφινόπουλος, Κωνσταντίνος Ιακωβάκης, Σπύρος Μωραΐτης, Ελευθερία Γκολφινοπούλου, Ειρήνη Μακρυνόρη, Ειρήνη Μωραΐτου, Κώστας Σκορδιαλός, Μυρτώ Ρουνάκη, Ευστράτιος Φούντας, Αθανάσιος Ιακωβάκης, Μαρία Λιόλιου, Παναγιώτης Κουτσουµπίδης, Αθανάσιος Σιώζιος, Σπυρίδων Αναστασιάδης, Χρήστος Ιακωβάκης, Μαρία Χαχαλή, Βασιλική Ιακωβάκη, ∆ηµήτριος Ιωάννου, Χρήστος Πούλιος, Αθανάσιος ∆αλιάνης, Βασίλειος ∆οντάς, Νικήτας Αλλισαφής, Ανδρέας ∆αλιάνης, Θεόδωρος Σιώζιος, Παναγιώτης Ασβεστάς, Νικόλαος Πετρόπουλος, Φωτεινή Ιωάννου, Ευάγγελος Συλλαίος, Ευαγγελία Μαρκοπούλου, Ειρήνη Ιακωβάκη, Μάρκος Μαρκόπουλος, Αλέξανδρος Αναστασιάδης, Πέτρος Πούλιος, Θεµιστοκλής Τσιπολίτης, Κωνσταντίνα Γερολυµάτου, Ζωή Αγραφιώτη, Βασιλική Μακρή, Νικόλαος Μπαζάνης, Αντώνιος Σταγκόπουλος, Ουρανία Μπαζάνη, Αγαµέµνων Σκεπετάρης, Μαρία Μπαζάνη, Ζωή Λαµπαδάρη, Αγγελική Καραστεργίου, Νικολέττα Σταγκοπούλου, Βασιλική Μπούσδρου, Ευαγγελία Θάνου, ∆ηµήτριος Τριανταφύλλου, Ιωάννης-Αθανάσιος Τριανταφύλλου, Αγγελος Αµδάρης, Γεώργιος Πλατανάς.

30 Ιαν 2019


Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλλάζουν όνομα οι πινακίδες στα Σκόπια – Πλέον θα αναγράφουν Βόρεια Μακεδονία


Αλλάζουν όνομα οι πινακίδες στα Σκόπια – Πλέον θα αναγράφουν Βόρεια Μακεδονία
 
3
 
 
0
Google +
 
0
 
 
0
Reddit
 
0
SUpon
 
0
 
0
Σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.
Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της FYROM για τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι με βάση τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας, που θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά την θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της FYROM στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στο σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της FYROM που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο υιοθέτησε την Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.
Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμη, το υπουργικό συμβουλίου της FYROM αποφάσισε σχετικά με αυτό το θέμα και τη δημιουργία μίας Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και ενεργειών.

Ο Αναστασιάδης «έκαψε» Σαμαρά και Μητσοτάκη: «Το όνομα (Μακεδονία) είχε δοθεί από το 1992»


Ο Αναστασιάδης «έκαψε» Σαμαρά και Μητσοτάκη: «Το όνομα (Μακεδονία) είχε δοθεί από το 1992»
 
2
 
 
0
Google +
 
0
 
 
0
Reddit
 
0
SUpon
 
0
 
0
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεξιός πολιτικά, Νίκος Αναστασιάδης«έκαψε» Αντώνη Σαμαρά και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Σε δηλώσεις του μπροστά στις κάμερες, στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, δήλωσε ότι το όνομα «Μακεδονία» είχε δοθεί από το 1992.Θερμά συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στην αρχή της συνάντησής τους.
Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
«Το όνομα έτσι κι αλλιώς είχε δοθεί από το 1992», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών απαλείφονται και τα αλυτρωτικά που υπήρχαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, σημείωσε πως πρόκειται πραγματικά για ένα ιστορικό βήμα, που με τον τρόπο που έγινε, ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και γι’ αυτόν το λόγο θεωρεί πως θα βοηθήσει και στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Η δήλωση «βόμβα» του Κύπριου Προέδρου

«Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο ρυθμιστεί το θέμα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας, ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία, δυστυχώς ή ευτυχώς ούτως ή άλλως το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».